Hundens hygien

Hundar kan vara riktiga små lortgrisar och ser de gammalt kattbajs eller en död fisk på stranden är deras första reaktion ofta att rulla sig så länge och intensivt som möjligt i detta fantastiska fynd. För att inte tala om dypölar och gyttjiga diken! Detta är en helt naturlig reaktion för hunden som på detta sätt kamouflerar sin egen doft från potentiella fiender. Och så är det ju så himla roligt också!

Vare sig hunden har haft skoj med avföring eller tagit sig ett dopp i havet är det mycket viktigt att man rengör den noga efteråt. Låter man smuts och fett ligga kvar i pälsen för länge kan detta leda till att håret klumpar i hop sig eller till och med irriterande hudinfektioner. Vänjer man valpen på ett tidigt stadium att ta ljumma duschar brukar det inte vara några större problem att göra detta vid behov.

Det är också viktigt att ha bra borstar och kammar för att reda ut pälsen när den torkat. Vissa hundar är långhåriga och då gäller det att man skaffar en borste som inte är för fintaggad. Är hunden lite kinkig när det kommer till borstningen kan man skaffa borstar som är utformade som handskar och på så sätt upplever den att man kelar med den istället.

För att undvika otrevligheter som fästingar och loppor är det bra med en liten finare kam så att man försiktigt kan gå igenom hundens päls. Det finns särskilda fästingborttagare som ser ut som en liten kofot som underlättar jobbet. Man bör också införskaffa tandborstar och lära hunden att det inte är farligt att borsta tänderna. På så sätt undviker man tandsten som kan leda till inflammationer i tandköttet.

Avslutningsvis bör man också se till att hunden är skyddad mot parasiter och det finns bra halsband man kan använda som är utan gifter och istället avger ett litet magnetfält runt hunden. Det, i kombination med avmaskningar vid behov, hjälper hunden att vara i topptrim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.