Den viktiga dressyren

Visst är det charmigt med busiga hundar? De där skojfriska, lite temperamentsfulla hundarna som tycker att det är fantastiskt roligt att gräva ner tandställningen, tugga i sig galoscherna och dra så ivrigt i kopplet under promenaderna som bara är möjligt.

Charm i all ära men detta är någon man som hundägare bör adressera så snabbt som möjligt då situationen kan spåra ur och till och med leda till hälsofaror, både för ägaren och hunden. Det är enormt viktigt att ha pli på sin hund för om den inte kommer direkt på kommando och risken stor att man inte kan rädda den när en bil eller hotfull hund är i annalkande!

Dressyr handlar inte om att vare sig kuva eller trycka ner hunden! Det handlar om att få hunden att känna sig så pass trygg och tillitsfull i sin husses eller mattes närvaro att den kan överlåta ledarrollen till honom eller henne. Som flockdjur är det mycket viktigt för hunden att det finns en alfa-hane eller -hona och om en människa är för vek tar den på sig den rollen som en naturlig konsekvens. Genom att visa hunden vem som bestämmer finner den sig snabbt i detta och bli en lydig hund som gärna följer sin ägare.

Bland det första man bör lära hunden är att komma på kommando. Det är viktigt att man enbart använder dess namn i positiv bemärkelse så att den alltid associerar det med belöning. Undvik därför alltid att säga namnet under stress eller tillsägelser (Nej, Fido) då hunden därmed lär sig att inte lystra till sitt namn.

Gå fot är också av stor betydelse. En hund ska gå lugnt vid sin ägares sida och ignorera allt i dess omgivning. På så sätt blir den inte distraherad av andra hundar, människor eller plötsliga ljud och gör promenaderna lugna och trygga.

Loss är också bra att snabbt lära hunden. Om den omedelbart släpper det den har i munnen kan man undvika att den sätter i sig både galoscherna och farliga föremål.

Leave a Reply

Your email address will not be published.