Vad hundar ger oss

Om man länge har gått och längtat efter den dagen då man känner sig redo att skaffa hund så är det en fantastiskt rolig känsla att äntligen få göra det. Det innebär också en stor livsförändring eftersom man nu plötsligt är ansvarig för ett liv och det gäller att vara beredd på att ge kärlek, kel och massor av tid och motion i många år framöver. Hunden har dock massor att ge tillbaka och det finns många fördelar med att vara hundägare, både fysiska och psykiska.

För att börja med det kanske mest uppenbara så innebär en hund att man aldrig behöver känna sig ensam på något sätt. Hundar är underbara sällskapsdjur och älskar långa kelstunder och sköna promenader. Bara att få vistas i samma rum som sin ägare är viktigt för hunden och även om den är lugn så känns ett hem som så mycket mer än ett hem om där också finns en fyrfoting.

Enligt forskare är hundägare mindre benägna till depressioner och det är just detta sällskap som är en av ingredienserna. En annan viktig faktor är de ömsesidiga kärlekskänslor som hund och ägare hyser för varandra, liksom det faktum att människor som känner att de har en uppgift i livet är mer motiverade och positiva.

Det finns dessutom bevis på att det är nyttigt att ha hund, inte minst då man måste gå på flera promenader om dagen oavsett hur man mår, eller oavsett väderlek. Hunden är ett stort ansvar och då man måste rasta den många gånger om dagen får man extra motion som man annars inte hade fått.

Ytterligare en välgörande faktor som bevisats vetenskapligt är att det sänker blodtrycket att smeka ett djur på samma sätt som ett skönt varmbad eller meditation. Detta påverkar både immunförsvaret och det allmänna välbefinnandet så det finns många anledningar till att skaffa hund!

Leave a Reply

Your email address will not be published.