Kända hundar

Att vara kändis är inte bara något som vi människor är förunnade. Även djur kan bli kända och få berömmelse. Ett djur som inte allt för sällan ses i kändisvärlden är hunden. Både som medverkande i filmer och serier själva eller som husdjur till en känd person. Här på Hunnhuset tänkte vi dra upp exempel på några av de mest kända hundarna genom tiderna. hunden lassie

En av de absolut mest kända hundarna genom tiderna måste ju vara Lassie. Hon är en väldigt intelligent collie tik och är med i ett flertal böcker, filmer och serier. Lassie skapades av en författare vid namn Eric Knight som skrev om Lassie i sin roman vid namn ”Lassie come home” och som publicerades i Saturday Evening Post år 1938. Lassie blev otroligt populär och älskad av alla som fick se henne utföra sina hjältedåd.

Under 60 talet dök det upp en annan favorit i tv rutan, nämligen Båtsman i Saltkråkan. En stor fluffig Sankt Bernhard som var hur snäll som helst. Det spelade ingen som helst roll att det var ungar som for runt omkring han hela tiden och som vill klättra och mysa. En annan Sankt Bernhard som tog publiken med storm var Beethoven. Ännu en stor fluffig hund som älskade barn. I familjekomedin så hjälper Beethoven barnen att komma över sina rädslor samtidigt som han blir jagad av en elak djurdoktor som vill använda Beethoven i djurförsök.
Inte konstigt att Sankt Bernhardshunden blev en väldigt populär sällskapshund efter dessa två succéer! Speciellt bland barn.
Men det är inte bara kända ”riktiga” hundar som har fångat mångas hjärtan. Det finns även en hel del tecknade hjältar som både vuxna och barn har blivit förälskade i. Exempel på detta är De 101 Dalmatinerna. En tecknad film som kryllar av hundratals gulliga valpar som försöker undgå att bli tagna av en elak kvinna som vill använda dem som päls. Efter att denna filmen kom ut var det många ungar som tjatade om att få en dalmatiner till hemmet som gärna också skulle heta Pongo.

En annan klassiker är Lady och Lufsen. En riktigt mysig kärlekshistoria om en fin och väluppfostrad cockerspaniel som bor tillsammans med sin härliga familj som dessutom väntar barn. Lufsen är istället en tufsig hund som bor på gatan och har inget hem att gå till. En dag är Lady hemma när Tant Sara ska lady och lufsen äter spaghettisitta barnvakt. Med sig har hon två elaka siameskatter som sätter Lady i trubbel. Hon hamnar med munkavel och blir så rädd att hon springer ut på gatan. Där stöter hon på Lufsen och sedan böjar hela kärlekshistorien. Ingen har väl undgått att höra låten Bella Notte spelas upp ifrån scenen när de två hundarna äter köttbullar och spagetti tillsammans på bakgården till en restaurant?

Om vi ska gå tillbaka till modiga hundar så är Scooby Doo även han en stor favorit. Han de där typiska egenskaperna som stora hundar har, de tror att de är mindre än vad de är och blir lätt skrämda, och så älskar de självklart allt som har med mat att göra. Men sen är han väldigt snäll och omtyckt, och alltid trogen sin husse. Det finns nog ingen som inte gillar hunden Scooby Doo när man tittar på serierna och får ta del av gängets äventyr efter skurkar och banditer.

Men det är heller inte bara hundar som har varit med i filmer och serier själva som blir kända. Även hundar som har en husse och matte som är kändisar brukar få ta del av kändisskapet. Några kändisar som man ofta ser hänga tillsammans med sina hundar är: Amanda Seyfried, Lady Gaga, Familjen Beckham, Kylie Jenner och Paris Hilton. Alla kan man ofta se tillsammans med sina hundar i veckomagasin eller på instagram.

Men det är heller inte bara en hund i sig alltid som är populära, vi människor har alltid haft våra speciella favorit raser, även om de ändras från år till år. Om man kikar på hur det såg ut år 2017 så var de de mest populära raserna i Sverige:
– Labrador retriever
– Tysk schäfer
– Golden retriever
– Jämthund
– Shetland sheepdog
– Cockerspaniel
– Bichon havanais
– Staffordshire bullterrier
– Chihuahua
– Fransk bulldog