Välja liten hund

Många människor som bor i stan och kanske inte har många stora grönområden till hands väljer gärna en mindre hundras som sällskapshund. Det samma gäller också äldre människor eller personer som inte har stora rörelsemöjligheter och inte kan gå på långa promenader varje dag.

Förvisso kräver en liten hund ofta mindre motion än till exempel en stor jakthund men man skall inte tro att man slipper promenera bara för att man valt en liten model. Nej, små hundar måste också få springa av sig dagligen liksom rastas flera gånger om dagen, annars kan de bli nervösa och till och med aggressiva.

Fördelen med att ha en liten hund som en chihuahua eller en yorkshireterrier är att man kan ta den med sig i princip överallt. Särskilt i storstäderna har det blivit allt vanligare för kaféer, barer och restauranger att tillåta hundar och då är det väldigt lätt om man inte har en jättejycke.

Mindre hundar brukar idag också få följa med in i kabinen på flygplan, så länge de får plats i en mindre bur, vilket underlättar tillvaron både för ägare och hund. Man bör dock kontakta sitt flygbolag innan avresa för att försäkra sig om att man verkligen får ta med sig hunden.

Småhundar har också länge varit trendiga hundar för dem som gillar att utsmycka sina fyrfota pälsbarn med roliga kläder, glimrande smycken och färggranna tofsar. De får ofta matchande väskor att bäras omkring i och det är vanligt med tonvis av foton på Instagram med den ena fantasifulla kreationen efter den andra.

Eftersom små hundar kan bli lite nervösa av sig är det viktigt att man alltid ser till att den känner sig trygg i alla lägen. Man bör inte uppmuntra folk att luta sig över den och direkt börja klappa bara för att hunden är liten, då kan det till och med komma ett skrämt nafsande. Var istället uppmärksam på olika miljöer och verkar hunden stressad kan man bära den i famnen ett tag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *